סקירה ספרותית

בסרט שלגיה מוצפנים מסרים אנטישמיים, דברים רבים המראים לנו קשר זה נראים בסרטו הראשון המלא של דיסני, שלגיה, שיצא למסכים בשנת 1937. הרקע האנטישמי של דיסני ואת מהותן של התורות האנטישמיות המוכרות.  המאפיינים האנטישמים המרכזיים, כמו הטענה האנטישמית כי ליהודים יש טפילים המשתלטים על גופם, שהם בעלי כוחות קסם ושהם בעלי פנים כעוסות, זקנות ואף גדול. במחקר שלי מצאתי כי ישנה זהות בין המאפיינים של דמות היהודי באיור האנטישמי המוכר מהעיתון "דר שטירמר" לבין המאפיינים של המכשפה בשלגיה. במקביל בחנתי גם את דמות שלגיה וגם מצאתי זהות מלאה בין מאפייני דמותה של שלגייה לבין מאפייני דמותה של הגרמנייה הארית, המופיעה באותו איור, הן במראה שלה והן באופייה. בנוסף לכל ההתאמות הללו, מצאתי התאמות בין הנופים, הרקע, האופי והצבעים של האיור לבין מרכיבים תואמים בסרט. שמתי לב כי הודות למאפיינים משותפים, אנו מזדהים עם דמותה של שלגיה המסכנה, הנחותה והחלשה ואף עם דמותה של הגרמנייה הארית המפוחדת. בניגוד לכך, מתעוררת סלידה מפני האם החורגת, המכשפה הנוראית והקנאית וכך גם מפני היהודי, כפי שהצטייר באיור. כאשר רואים את עיניו המפחידות של היהודי ואת פניה של המכשפה ההרסנית, מרגישים פחד, חשש מפני כוחותיה וגם מפני הכוחות והמזימות של היהודי. לעומת זאת כאשר צופים בדמות שלגיה, חשים את היותה בסכנה, פוחדים איתה ומרחמים עליה. תוך כדי סקירת ספרות מחקרית, עלה פן קשה נוסף. התברר שמוצפנים בסרט גם מסרים מגדריים בעייתיים, שמנסים לקבע את האישה בזהות ילדותית וחסרת ישע. מצד שני להוקיע נשים שנוטלות יוזמה – עד להפיכתן למכשפות. בכך הוכחתי את טענותיי על אנטישמיות בסרט שלגיה ואת טענותיי הרבות, הקשורות לבעיות מגדריות של נשים בתקופה בה נעשה הסרט. דורות של ילדים רבים צפו בסרט זה, הוא נכנס להכרתם והשפיע על חינוכם. גם אני, גם אתם, צפיתם בסרט. אך רק עכשיו ראינו את הסרט מנקודת מבט שונה, אולי מנקודת מבטו, של דיסני. את האמת, דיסני לקח אל קברו אך אנחנו הוכחנו משהו שאולי הוא בעצמו, לא ידע.

הגזענות הינה תופעה כלל עולמית. על פי הגדרתה הקלאסית היא תורה אנתרופולוגית-ביולוגית הממיינת את האנושות לגזעים שונים על ידי חלוקה למאפיינים ולתכונות ביולוגיות, ומסווגת את הגזעים הללו כ“עליונים“ ו“נחותים“. על פי תפיסה זו, לגזעים ה“עליונים“ מיוחס יתרון קוגניטיבי ותכונות ביולוגיות נעלות על פני הגזעים ה“נחותים“. מיונים כאלה החלו להתפתח במאה ה-19 בדמותן של תורות גזעניות פסבדו-מדעיות, שתיאוריית האבולוציה של דרווין שימשה להן מצע. מה שאפיין תורות אלה היה הביסוס ”המדעי“ לכאורה שלהן. עם הזמן התרחבה הגדרת המונח ”גזענות“, כך שהיא איננה שמה דגש רק על תפיסת עליונותם של פרטים וקבוצות על רקע גזעי, אלא גם על תפיסת עליונותם של אלה על פני פרטים וקבוצות אחרות בחברה אשר להם מאפיינים תרבותיים וחברתיים משותפים, כמו השתייכות ללאום, דת, קבוצה אתנית וכן הלאה.
אחד מתוך המקרים המוצגים "הארנב הלבן“ של עליסה מסרב לגעת בילדים שחורים ”הארנב הלבן“ מוכר לחובבי הסרטים המצוירים, וגם לאלה שפחות, מסיפורה של ”עליסה בארץ הפלאות“. דמותו האהודה של הארנב הממהר זכורה לנו מהסרט של ”וולט דיסני“, שמבוסס על ספרו של לואיס קרול. אך נראה כי הדמות המצוירת שונה בתכלית במציאות. התנהל בבית המשפט בארצות הברית משפט נגד ”דיסני“, בטענה שאדם שהועסק בפארק שעשועים ועטה תחפושת של הארנב התנהג בגזענות כלפי ילדים שחורים. 108 האגודה לזכויות האזרח בישראל בחודשים האחרונים מנהלת משפחה מסן דייגו שבמדינת קליפורניה משפט נגד תאגיד סרטי האנימציה במטרה למנוע הישנות של מקרים דומים לזה שאירע לילדיה. לטענת המשפחה, בעת שביקרו בפארק ופגשו ב“ארנב הלבן“, הוא נמנע מלחבק את שני ילדיה הקטנים וסירב להחזיק את ידם – בניגוד להתנהגותו עם ילדים ”לבנים“. ”התקרבתי אליו, אך הוא הפנה אליי את גבו“, תיאר ג‘ייסון בלאק בן השש. כשנשאל על ידי כתבת רשת ”פוקס“ האמריקאית כיצד חש באותו רגע, השיב: ”עצוב“. אחיו הגדול של ג‘ייסון, אליז‘ה, רק ביקש לאחוז בידו של הארנב. ”ניסיתי לאחוז בידו, אך הוא הזיז לי את היד“, סיפר. אביהם של השניים סיפר כי תחילה חשבו בני המשפחה כי מדובר במדיניות חדשה של ”דיסני“, לפיה הבובות אינן מורשות לגעת בילדים, אך עד מהרה הבינו כי טעו לאחר שראו כי הארנב מחבק ומנשק ילדים בעלי עור בהיר. ”זה גרם לילדים שלי תחושות נוראיות“, הסביר האב. בני המשפחה הציגו את התמונות להנהלת ”דיסני“ וזו הציעה להם כרטיסי VIP .הם דחו את ההצעה, ביקשו לקבל התנצלות ודרשו את פיטורי העובד הגזען, לטענתם. ”זה עניין עקרוני ומדובר על איך אתה הולך לפעול כדי להפוך את המצב לטוב יותר, כדי שזה לא יקרה למשפחה נוספת“, הסבירו בני המשפחה.


הסרט פוקהונטס הוא הסרט הראשון שהפיקו אולפני דיסני בהתבסס על סיפור אמיתי. אך למעשה דיסני השתמשו בסיפור המקורי רק כפלטפורמה לסיפור אותו רצו לספר ולא ביקשו להיצמד לעובדות ההיסטוריות. הסיפור ההיסטורי פשוט למדי: בתחילת המאה ה-98 החלו ראשוני האנגלים להתיישב בעולם החדש, הלא הוא יבשת אמריקה. בינם לבין האינדיאנים הילידים היו סכסוכים.
על פי עדותו של קפטן ג'ון סמית', ראש המשלחת הבריטית, פוקהונטס שהייתה בתו של צי'ף אינדיאני מקומי, מנעה ממנו מוות בטוח בכך שנעמדה בינו לבין אביה והתחננה על חייו. לאחר מספר שנים (פוקהונטס הייתה באותו שלב בת 12) התחתנה עם אחד מהאינדיאנים המקומיים. כשהייתה בת 18 נפלה בשבי האנגלים במלחמה, ושנה לאחר מכן נישאה לאנגלי בשם ג'ון רולף. שלוש שנים לאחר נישואיה מתה 4 משחפת.

 השנאה והגזענות בסרט. שני הצדדים מואשמים הן בשנאה והן בגזענות, הדבר בא לידי ביטוי לכל אורך הסרט, ומגיע לשיאו בשיר 'הם פראים'. אולם הפתרון שמציג הסרט לבעיה הוא פתרון פשטני. מספיקה מעט אהבה בין שני אנשים או מחווה קטנה של אחד הצדדים שתראה שאחד הצדדים רוצה שלום, וממילא יתפוגגו כל השנאה והגזענות וכולם יחיו באושר ועושר.


הנסיכה השחורה של "דיסני" מעוררת סערה - וואלה! חדשות

סרט האנימציה של אולפני הסרטים "דיסני", בו מככבת לראשונה אישה שחורה, מעורב במחלוקת סוערת בנושא סטריאוטיפים גזעניים. בסרט, שנקרא במקור "נסיכת הצפרדע", אמורה היתה לככב חדרנית בשם מאדי, העובדת אצל נערה לבנה עשירה ומפונקת בשנות ה-20 בניו אורלינס. עם זאת, הסרט כבר הצליח לעורר תגובות נזעמות מצד מבקרים, הטוענים כי הוא מחזק דעות קדומות ומשפיל את הקהילה השחורה בארצות הברית.

נמצא דבר מטריד על הדמויות הנשיות בסרטים של דיסני

מגמה בסרטים של דיסני - מחקר חדש ומקיף מצא כי לאורך השנים הדמויות הנשיות של דיסני מדברות פחות. החל מהאובססיה למראה של שלגיה בשנות ה-30, ועד לייצוג נשי מלא בפרוזן, היוצרים של דיסני עדיין מוכתבים לתפקידי המגדר

כך יצרה הוליווד עולם גזעני ושוביניסטי לילדים

על ראש האולימפוס משתעשעים להם קנטאורים וקנטאוריות, חינניים וצבעוניים. הבנות - ורודות, כתומות וכחלחלות -משתכשכות במים, מתייפות, מסרקות ורוחצות את שערן לקראת בואם של הקנטאורים הבנים, שכל אחד מהם חציו גבר וחציו סוס. בין הבנות יש אחת שאינה לוקחת חלק בחגיגה הרומנטית בעצמה.

מלך האריות: האם מדובר בסרט גזעני והומופובי?

שובר הקופות של דיסני קצר מחמאות, פרסים והפך למותג על של סרט לכל המשפחה. אבל האם מתחת לעלילה התמימה והסיפור הנעים מסתתרים מסרים מסיתים נגד קבוצות אוכלוסיה רבות? אורחים: המבקר והמרצה לקולנוע רון פוגל ובמאי סרטי האנימציה חנן קמינסקי

אורנים דוט קום - מגזין האינטרנט של מכללת אורנים

מסתבר שגם במעשיות הילדים מועברים לנו מסרים מגדריים, וענבר, אשר בדקה כמה מהסיפורים עליהם גדלנו, מצאה כי גם בהם האישה מוצגת כחלשה, ככנועה וכתלויה בגבר ענבר שמולביץ כולנו גדלנו על מעשיות ילדים, כדוגמת סינדרלה, כיפה אדומה, היפיפייה הנרדמת ובת הים הקטנה. כולנו גם ראינו את הסרטים של וולט דיסני, אשר מבוססים על מעשיות אלה.

null

null

null

null

‫משלגיה ועד מואנה: המהפכה של גיבורות דיסני לאורך השנים | רשת 13

יש נשים שישנות כל הדרך לאושר ועושר, ויש כאלה שדווקא נלחמות עליו. מבת הסולטן ועד בת הצ'יף - איך השתנה הייצוג הנשי בסרטי דיסני?

הנסיכות של דיסני כבר לא מחכות לנסיך

רעיון האהבה הרומנטית, שתדלק אי אלו קלאסיקות של דיסני, מוחלף בשנים האחרונות בנסיכות נטולות נסיך, אבל מלאות בשאיפות על הגשמה והעצמה. אך האם האהבה באמת נעלמה או שמא רק שינתה צורה?




ביבליוגרפיה

http://gifted.telhai.ac.il/loadedFiles/nira.pdf

https://education.acri.org.il/wp-content/uploads/2015/08/book-full-version.pdf

https://asif.co.il/download/kitvey-et/atn%20abi/atn%20abi17/1%20(11).pdf

https://news.walla.co.il/item/1315085

https://www.frogi.co.il/relationships-pride/16580.html

https://theliberal.co.il/?p=3152

http://media-magazine.oranim.ac.il/2015/09/%D7%9E%D7%A2%D7%A9%D7%99%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%99%D7%9C%D7%93%D7%99%D7%9D-%D7%A2%D7%93-%D7%9B%D7%9E%D7%94-%D7%99%D7%A9-%D7%91%D7%94%D7%9D-%D7%9E%D7%A1%D7%A8%D7%99%D7%9D-%D7%9E%D7%92%D7%93%D7%A8%D7%99/

https://13tv.co.il/item/entertainment/cinema/giborot-disney-185985/




אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה